Ziua Bolilor Rare marcată la Slobozia

Tuesday, 25 February, 2014
Campania de informare desfășurată la Școala Gimnazială Nr. 3 Slobozia, județul Ialomița, cu ocazia Zilei Bolilor Rare a  constat din:
- lecție de dirigenție cu tema "Solidaritatea în bolile rare" la care au participat 5 grupe de 5 elevi din clasele a VI-a, 6 profesori diriginți și directorul adjunct. Lecția a avut ca obiective îmbunătățirea nivelului de informare în rândul elevilor privind  bolile rare, sensibilizarea elevilor cu privire la bolile rare și evidențierea  impactului bolilor rare asupra vieții pacienților. Pentru realizarea acestora am folosit o prezentare PowerPoint cu informații despre Ziua Internațională a Bolilor Rare și jocuri de rol pentru a vedea cum se simt persoanele afectate de boli rare, boli care le pot afecta diferite simțuri. Astfel, legați la ochi, elevii au realizat un puzzle folosindu-se de pipăit și de îndrumările colegilor de grupă, au identificat diferite substanțe folosindu-se de miros și pipăit. Elevii au avut de împerecheat cutii în care se găseau diferite obiecte folosindu-se de auz, au tastat la calculator propoziții după ce degetele au fost  acoperite cu o mănușă rotundă din carton, au citit propoziții în care literele erau rotite. La sfârșitul fiecărui joc de rol elevii și-au exprimat opinia. La finalul activității fiecare grup de elevi a formulat un mesaj de solidaritate, iar împreună cu profesorii participanți au realizat un gest de solidaritate faţă de persoanele afectate de bolile rare – ridicarea mâinilor.
- lecție de dirigenție la clasa a VII-a, care au participat și la campania de anul trecut, și cu care am realizat planșa în care și-au lăsat amprenta mâinilor ca semn de solidaritate în formă de inimă, folosind culorile  tricolorului.
- o scurtă informare și trei din jocurile de rol amintite mai sus  la o altă clasa de a VII-a și o clasă de a VIII-a.
- distribuire de pliante elevilor din 4 clase de a IV-a (la educație civică ei învață despre dreptul la servicii de sănătate), părinților și trecătorilor.