În perioada 11-12 septembrie 2015, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România în parteneriat cu Revista Politici de Sănătate, au organizat cea de-a doua ediție a evenimentului Școala Pacienților. Leadership si management pentru organizațiile de pacienți.
Evenimentul a fost organizat la Palatul Parlamentului și au participat reprezentanți ai tuturor factorilor interesați în domeniul sănătății.
Principalele tematici abordate au fost: Comunicarea cu autoritățile, Parteneriate pentru dialoguri sănătoase – exemplul Bulgariei, Creșterea capacității organizațiilor de pacienți în vederea participării efective la politicile de sănătate, Inovație medicală în îngrijiri, Advocacy și comunicare, Fonduri Structurale.
Concluzia evenimentului a fost că este nevoie de un pact național al asociațiilor de pacienți, în care acestea să colaboreze mult mai eficient pentru a veni în sprijinul pacienților pe care îi reprezintă. Cei peste 40 de reprezentanți ai celor mai importante asociații de pacienți din România susțin că un plan național de educare/conștientizare a populației și introducerea educației pentru sănătate în școală ar trebui să devină obligatorie.
În cadrul evenimentului, Radu Gănescu , președinte COPAC a spus: “Problemele din sistemul de sănătate sunt mult mai mari și mai complexe, iar pe multe nu le putem rezolva noi ca reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. Ceea ce ar trebui să facem noi ca asociații de pacienți este să luăm exemplul colegilor din Bulgaria, care s-au unit sub un numitor comun. În momentul în care vom găsi o soluție prin care toți să putem discuta și să găsim acel punct comun, fie că este vorba de finanțare, de programe naționale sau de tratament, vom putea merge în fața autorităților pentru a le spune exact ce ne dorim cu toții. Atunci vom rezolva ceva. Dacă vom merge individual, nu vom reuși să facem niciodată nimic”
Reprezentanții autorităților și-au arătat disponibilitatea de a lucra împreună cu asociațiile de pacienți pentru a găsi cele mai bune soluții pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate.